Natuurgeneeskunde katten
Een kat als huisdier is gezellig, en bovendien minder werk dan het hebben van een hond. Een kat gaat veel meer zijn eigen gang, wat tegelijk ook een valkuil kan zijn. Katten zijn meesters in het verbergen van ongemak, ze uiten dit vaak pas laat of op een andere manier dan op het eerste gezicht logisch lijkt. Ook kunnen ze erg moeilijk zijn met het innemen van bepaalde medicatie. Super belangrijk dus om in de eerste plaats te voorkomen dat jouw kat ziek wordt door hem of haar passende voeding te geven en de leefomgeving te optimaliseren. Ik help je daar graag bij.
Helaas kan je kat ondanks je goede zorgen toch ziek worden en is een bezoek aan de dierenarts onvermijdelijk. Er zijn echter aandoeningen waarbij je niet de dierenarts maar een natuurgeneeskundig therapeut kunt inschakelen, of de kennis van de natuurgeneeskundig therapeut kunt gebruiken ter aanvulling van de reguliere behandeling.
Een paar voorbeelden waarbij natuurgeneeskunde zeer geschikt is:
-
Nierproblemen
-
Schildklierproblemen
-
Blaasontsteking
-
Blaasgruis
-
Onzindelijkheid
-
Niesziekte
-
Vlooienallergie
(Onderaan deze pagina een uitgebreide omschrijving per klacht of probleem.)
Uiteraard kun je met veel meer klachten en problemen bij mij terecht, ook als je deze niet terug kunt vinden op de website. Neem contact met me op wanneer dat het geval is, dan bespreek ik graag met jou persoonlijk waar je tegenaan loopt met jouw kat en waar ik jullie kan helpen om dat op te lossen. Jouw kat is uniek en geen één klacht is hetzelfde. Daarom heeft jouw kat ook geen behandelplan op basis van protocollen nodig, maar op basis van wie jouw kat is en op basis van de diepere oorzaak achter de klachten. Met dat als uitgangspunt ontstaat er een behandelplan waarin de gezondheid van jouw kat centraal staat en een structurele en blijvende oplossing voor zijn klachten als resultaat heeft!
Voorkomen dat je kat ziek wordt
Voorkomen is beter dan genezen, die uitspraak moet je bekend in de oren klinken. Dat geldt voor de gezondheid van je kat net zo! Een groot deel van mijn werk bestaat uit preventieve zorg, want het liefst wil ik dat jouw kat helemaal niet ziek wordt. Dus de kans dat jouw dier een aandoening oploopt zo klein mogelijk maken. Dat doe ik door te zorgen dat jouw kat mentaal, fysiek en energetisch in balans is. Concreet houdt dat in dat ik je kan helpen je kat een verzorging te geven die dicht bij de natuur staat. Voeding uitkiezen die 100% bij hem past, de juist leefomgeving en de juiste spellen als mentale uitdaging. Maar over ook een verstandig vaccinatiebeleid en gezond gebruik van ontworm- en ontvlooimedicatie kan ik je adviseren. Er zijn veel factoren die invloed hebben op het welzijn van je kat. Samen met mij kun je alle factoren optimaliseren en zo de kans dat je kat ziek wordt verlagen.
Nierproblemen kat
Nierproblemen bij de kat komen verschrikkelijk veel voor. Meestal uiten deze zich pas op latere leeftijd, maar soms krijgt ook een jonge kat al met een verminderde nierfunctie te maken. Katten zijn van nature slechte drinkers. Daarbij zit er in de meeste kattenbrokjes heel veel zout waardoor de kat eigenlijk in chronisch uitgedroogde toestand verkeert. Op den duur gaan de nieren kapot en wordt de kat ziek omdat de afvalstoffen niet meer goed uit het bloed gefilterd worden. Er is dan reguliere medicatie nodig om de nierfunctie te stimuleren. Helaas is daarmee het niet mogelijk om de verloren functie terug te krijgen. Wél is met behulp van natuurgeneeskunde verbetering van de levenskwaliteit en verdere achteruitgang van de nieren mogelijk met diverse kruiden(druppels) en de juiste voeding. Lees hier meer over nierfalen bij de kat en de behandeling ervan.
Schildklierproblemen kat
Ook een te snel werkende schildklier (hyperthyroïdie) komt ontzettend veel voor bij de oudere kat. De kat krijgt vaak medicatie om de schildklier te reguleren en het lichaam weer tot rust te brengen. Met behulp een natuurgeneeskundig therapeut kan uitgezocht worden waarom de schildklier te snel is gaan werken bij jouw kat en zijn er ondersteunende middelen waardoor je kat zonder klachten nog lang kan leven.
Blaasontsteking kat
Katten lopen makkelijk een blaasontsteking op. Dit kan verschillende oorzaken hebben en heel vaak heb jij als eigenaar helemaal niet door dat de kat last heeft van zijn blaas. Blaasontstekingen bij katten kunnen ontzettend hardnekkig zijn, dat komt omdat ze in veel gevallen geen fysieke, maar juist een mentale oorzaak hebben (denk hierbij aan bijvoorbeeld stress). Het geven van ontstekingsremmers lost het probleem niet op of steeds slechts maar tijdelijk. Een natuurgeneeskundige aanpak is bij uitstek geschikt om de blaasproblemen voorgoed op te lossen. We kijken daarbij naar de stressfactoren in het leven van jouw kat, de voeding die hij krijgt, zijn leefomgeving en nog veel meer.
Blaasgruis
Blaasgruis bij de kat en een blaasontsteking gaan vaak hand in hand. Voeding en drinkgedrag speelt een grote rol bij het voorkomen en ontstaan van blaasgruis. Eens blaasgruis gehad blijven katten daar hun leven lang gevoelig voor. Het is dus belangrijk om ook hier weer in te spelen op de oorzaak en zo herhaling te kunnen voorkomen.
Onzindelijkheid kat
Wanneer een kat in huis plast is dit, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, nooit om jou als eigenaar te sarren. In huis plassen kan meerdere redenen hebben, van een medisch probleem tot een gedragsprobleem of een combinatie van beiden. Wanneer de dierenarts een medisch probleem heeft uitgesloten ben je daar vaak uit gedaan, maar plast jouw kat nog steeds in huis…. Heb je al van alles geprobeerd en wil je nu wel eens een oplossing? Als natuurgeneeskundig therapeut probeer ik verder te kijken. Jij wilt weten waaróm je kat in huis plast én een oplossing, en ik ook. Daarom gaan we het tijdens een consult hebben over de (medische) geschiedenis van je kat, zijn leefomgeving, huisgenoten, voeding en nog veel meer. Zo lukt het om tot een oplossing te komen.
Niesziekte kat
Een kat met niesziekte heeft dit vaak op jonge leeftijd al opgelopen. Dit kan vervolgens gedurende zijn leven telkens terugkeren op momenten van verlaagde weerstand. Een reguliere behandeling bestaat vaak uit antibiotica. Soms is dit voldoende en heeft de kat er vervolgens nooit meer last van. Wanneer de antibiotica niet aanslaat, de problemen telkens terugkeren of wanneer je liever meteen voor natuurlijke middelen kiest, is het een goed idee om over te schakelen naar de natuurgeneeskunde. We gaan onder andere dan werken aan de weerstand van je kat zodat hij zelf over de infectie heen kan komen en om herhaling te voorkomen.
Vlooienallergie kat
Wanneer je kat last heeft van jeuk en korstjes over zijn hele lijf is er vaak sprake van een vlooienallergie, óók wanneer je denkt dat jouw kat helemaal geen vlooien heeft. Een vlooienallergie is moeilijk te behandelen, maar het is zeker niet onmogelijk. Met natuurgeneeskunde kun je de overdreven reactie van het immuunsysteem op vlooien remmen, je kat minder aantrekkelijk maken voor vlooien en gebruik maken van natuurlijke anti-vlomiddelen. Een combinatie van deze mogelijkheden heeft vaak het beste resultaat.