06-57606826
info@evatesselaar.nl

Manieren om jouw dier vóór en na een narcose te ondersteunen en problemen te voorkomen

Manieren om jouw dier vóór en na een narcose te ondersteunen en problemen te voorkomen

Er zijn maar weinig dieren die in hun leven nooit onder narcose zijn geweest. Er zijn nu eenmaal een hoop ingrepen die makkelijker uit te voeren zijn wanneer het dier onder zeil is. Daarnaast is het ook voor het dier vaak fijner en minder stressvol om bepaalde ingrepen met een roesje te ondergaan.

Spannend voor jou

De narcose is voor veel diereneigenaren een spannend moment. Hoe gaat je dier reageren? Hoe zal de ingreep verlopen? En, de allerbelangrijkste, wordt mijn dier weer veilig wakker uit de narcose?
Gelukkig zijn de meeste dierenartspraktijken tegenwoordig erg modern uitgerust wordt de toestand van je dier met gespecialiseerde apparatuur nauwlettend in de gaten gehouden. Indien nodig kan er op deze manier direct ingegrepen worden wanneer jouw dier afwijkingen vertoont tijdens zijn narcose. Daarnaast kun je zelf ook veel doen voor je dier om de mentale en fysieke impact zo laag mogelijk te houden.

Een dier onder narcose kan zelf zijn temperatuur niet regelen. Daarnaast kunnen de hartslag en de ademhaling vertragen en gaan allerlei andere processen op een laag pitje. Het is dus niet de bedoeling dat de narcose langer duurt dan strikt noodzakelijk.

Voor kwetsbare dieren die onder minder ideale omstandigheden onder narcose worden gebracht is wordt er daarom vaak ook gebruik gemaakt van de mogelijkheid tot het geven van een ‘antimiddel’ tegen de narcose. Je dier is dan na de ingreep binnen enkele minuten weer bij.
In die kwetsbare groep vallen bijvoorbeeld heel jonge of heel oude dieren, dieren met een hartaandoening, dieren met overgewicht (!), dieren met flink ondergewicht of verzwakt zijn omdat ze al langere tijd ziek zijn.
Gelukkig is het dankzij allerlei moderne hulpmiddelen goed mogelijk om deze dieren veilig door een narcose heen te helpen en is het voordeel van de ingreep daardoor vaak groter dan het risico van de narcose.

Spannend voor je dier

Los van het feit dat de aanstaande narcose voor jou als eigenaar heel spannend is, kan het voor je dier ook een spannend moment zijn.
Over het algemeen is de dierenarts al niet zijn beste vriend, de praktijk een spannende plek, en de narcose zorgt ervoor dat hij zich verplicht moet overgeven op een plaats waar hij niet zo op zijn gemak is.
Je kunt je dier ontzettend helpen door er voor hem te zijn, hem gerust te stellen en je eigen zorgen even opzij te zetten.

Ook de tijd die jouw dier na de ingreep nog bij de dierenarts is om ‘uit te slapen’ kan behoorlijk stressvol zijn. Er zijn vaak meerdere dieren aanwezig in de uitslaapruimte, of de geur van andere dieren hangt nog in de lucht. Hij kent de mensen niet en afhankelijk van ingreep kan er ook van alles vreemd of pijnlijk voelen aan zijn lichaam.
Alles bij elkaar kan het mentaal flink wat doen met je dier en het is dan ook niet ongewoon dat je als eigenaar merkt dat het een aantal weken duurt voordat jouw dier weer helemaal de oude is.

Fysieke belasting


Daarnaast is de narcose ook fysiek een belasting voor het lichaam. De narcosemiddelen circuleren in het bloed en moeten gefilterd worden door de lever en nieren. Ook hebben sommige dieren een dagje diarree na de narcose.
Ik zie vaak dat het niet zo goed lukt om alle afvalstoffen die bij een narcose komen kijken af te voeren. Enerzijds omdat soms vóór de ingreep de lever en nieren al wat overbelast zijn en niet altijd meer netjes de afvalstoffen filteren, anderzijds omdat de stress van de ingreep en het herstel van een operatie zoveel energie vraagt dat het lichaam meer bezig is met het herstel van de wond, het bestrijden van eventuele bacteriën dan met het volledig afvoeren van de narcose met als gevolg dat de gifstoffen worden opgeslagen in het bindweefsel.

Deze opgeslagen gifstoffen kunnen uiteindelijk klachten triggeren of veroorzaken. Jouw dier zal niet de eerste zijn die juist na een narcose een vergerering van bepaalde klachten laat zien. Denk hierbij aan bijvoorbeeld huidproblemen. Ook kan een narcose voor jouw dier een omslagpunt zijn waarna hij allerlei kwaaltjes en klachten gaat laten zien.

Het loont om meerdere reden dus de moeite om je eens te verdiepen in wat je kunt doen om je dier zo optimaal mogelijk de narcose in te laten gaan, en hoe je daarna kunt helpen om weer zo snel mogelijk te herstellen.

Problemen voorkomen met natuurlijke middelen (mentaal)

Allereerst is het belangrijk om wat aandacht te besteden aan het mentale stuk. Je kunt je dier vooraf vertellen wat hem te wachten staat, wat er gaat gebeuren en waarom. Het klinkt wellicht wat suf, maar de ervaring heeft geleerd dat het wel degelijk kan zorgen voor meer ontspanning bij je dier als hij weet wat er aan zit te komen én waarom.
Daarnaast kun je je dier meer laten ontspannen met behulp van Bach Rescue druppels of essentiële oliën (dit laatste niet bij katten gebruiken).
In het geval van de oliën is het goed om van te voren te weten welke oliën daadwerkelijk als ontspannend worden ervaren door jouw dier, dat is namelijk erg persoonlijk.
Als je weet welke olie jouw dier fijn vindt kun je deze ook op een doekje druppelen en aan de assistente meegeven voor na de ingreep in zijn ‘uitslaaphok/ -box’.
Dit kan ervoor zorgen dat hij veel rustiger wakker wordt en ook minder stress ervaart als hij wakker genoeg is om te beseffen dat hij in een vreemde omgeving is.

Ook kun je de assistente vragen of ze jouw dier een aantal Rescue-druppels wil toedienen na de ingreep. Mijn ervaring is dat dit ervoor zorgt dat dieren sneller en makkelijker uit de narcose komen en ook sneller weer ‘op aarde’ zijn.

Tot slot: zorg ervoor dat je bij je dier kunt blijven totdat hij slaapt. Dit zal er voor zorgen dat hij veel rustiger gaat slapen en zich makkelijker kan overgeven. Jij bent er immers bij om hem gerust te stellen.
Vraag of het mogelijk is om na de ingreep bij je dier te zijn wanneer hij wakker wordt, ook dit zal ervoor zorgen dat je dier rustiger wakker wordt omdat er iets vertrouwds in zijn omgeving is. Dit laatste is om praktische redenen niet altijd haalbaar in de kliniek. Mocht je er niet bij kunnen zijn, geef dan een gedragen kledingstuk of bijvoorbeeld een kleedje van thuis mee. De geur van thuis brengt onbewust veel rust voor je dier.

Problemen voorkomen met natuurlijke middelen (fysiek)

Fysiek kun je je dier voorbereiden door 14 dagen van te voren (als je zo ver van te voren al weet dat de ingreep er aan komt) de lever en nieren te ondersteunen met kruidentincturen zoals livercomp en-/of kidneycomp.
Ná de ingreep kun je bijvoorbeeld PUUR Drainage, Phytonics Detox of drainage compositum van de Groene Os geven.
Doe dit niet wanneer je dier nog medicatie krijgt zoals antibiotica of pijnstillers. Overleg bij twijfel altijd eerst met een natuurgeneeskundig therapeut.

Tot slot kunnen ook de darmen een klap oplopen van de narcose. Deze kun je weer in balans brengen door goede en gezonde voeding aan te bieden en indien nodig pre- en probiotica te geven.
Zeker wanneer jouw dier antibiotica heeft gekregen adviseer ik je om weer goede bacteriën in de darm te brengen met behulp van probiotica.
Goede probiotica zijn te krijgen van PUUR, Phytonics of de Groene Os. Honden die vers vlees eten kun je ook een periode wat vaker (1-2x per week) vuile pens aanbieden om de darmflora weer gezond te maken.
Paarden, katten (en ook honden) kun je ook waterkefir geven. Liever geen melkkefir daar voor de meeste dieren zuivel geen gezond onderdeel van hun voedingspatroon is.

Het kan echt de moeite lonen om jouw dier voor en na een narcose wat extra ondersteuning te bieden. Dieren die moeilijk door een narcose komen kun je op deze manier helpen.

Let op deze symptomen na een narcose

Ook als je onderstaande herkent na een narcose is het goed om wat extra aandacht te besteden aan ontgiften en het weer in balans brengen van jouw dier:

  • Doffe vacht
  • Opeens veel verharen of juist moeite met verharen
  • Verminderde eetlust
  • Veranderende ontlasting
  • Hond/kat: huidklachten zoals hotspots, jeuk, schimmels, mijten, bijten/likken aan de pootjes
  • Paard: verergering van zomereczeem, plots mok, gevoelig voor luizen, mijten en schimmels, hoefbevangenheid
  • Traanstrepen
  • Minder energie, meer slapen en eerder moe tijdens wandelingen of arbeid, minder spelen

Persoonlijk advies?

Wanneer je twijfelt welke middelen je het beste voor jouw dier kunt inzetten, of welke oliën jouw dier helpen ontspannen, maak dan eens een afspraak met mij of één van mijn collega’s.
Je krijgt dan een advies op maat waardoor een ingreep onder narcose voor jouw dier zo fijn mogelijk verloopt en hij er fysiek ook zo snel mogelijk weer volledig van hersteld is!

Klik hier om contact op te nemen