06-57606826
info@evatesselaar.nl

Darmen herstellen na een giardia-infectie

Darmen herstellen na een giardia-infectie

Giardia hond

Er zijn veel honden die in hun, vaak nog jonge, leven te maken krijgen met de giardia-parasiet. Deze parasiet manifesteert zich in het maag-darmkanaal en veroorzaakt daar klachten zoals heftige diarree.
Giardia is heel besmettelijk (ook voor mensen!) en kan ook erg hardnekkig zijn. Wat de behandeling is bij giardia kun je hier lezen.

Dieren die ooit Giardia in hun leven gehad hebben blijven vaak levenslang gevoelig op het maag- darmkanaal. Ze hebben bijvoorbeeld altijd slappe ontlasting, makkelijk diarree wanneer ze eens iets gegeten hebben wat ze niet gewend zijn of een verminderde eetlust.
Voor veel eigenaren een probleem, en bij veel dierenartsen is niet bekend hoe je dat probleem oplost, behalve met hypo-allergene voeding waar de hond dan een leven lang op moet.

Gevolgen van een verstoring van de darmflora.
De voeding helpt vaak wel, maar lost het eigenlijke probleem niet op. Want als je de hond die voeding niet meer zou geven, blijkt het probleem nog steeds te bestaan. De darmen zijn aangetast en dat heeft veel meer gevolgen dan alleen de problemen met de ontlasting.

De conditie van de darmen en de darmflora zijn voor een heel groot deel bepalend voor de weerstand. Wanneer dit niet in orde is kunnen de honden op den duur allerlei andere klachten gaan ontwikkelen die op het eerste oog niets te maken lijken te hebben met de darmen. Denk hierbij aan allergieën, oorontstekingen, oogontstekingen, een stinkende vacht, maar bijvoorbeeld ook gedragsproblemen kunnen een relatie hebben met de darmflora blijkt uit nieuw onderzoek.

De Giardia-parasiet maakt de darmen fysiek kapot. Hij maakt dus letterlijk beschadigingen aan de darmwand die voor diarree zorgen en voor problemen met de opname van voedingsstoffen.
Daarnaast zorgt de diarree ervoor dat de balans in de darmflora verstoort wordt doordat de darmbacteriën er sneller uit ‘spoelen’ dan dat ze binnen komen. Tel daar de heftige (maar vaak noodzakelijke) behandeling met Panacur, en soms zelfs antibioticia, bij op en je kunt je voorstellen dat de darmen het echt heel zwaar hebben.
Omdat veel honden een voeding krijgen die eigenlijk niet geschikt voor ze is, duurt het ook lang voordat de balans in de darmen zich hersteld heeft of blijft 100% herstel zelfs helemaal uit.
Wat kun je dan doen om de darmen écht te herstellen zodat je hond weer als vanouds wordt en de kans dat je hond verder uit balans raakt te verkleinen?

Voeding
Allereerst is het dus belangrijk de voeding van jouw hond kritisch onder de loep te nemen. Krijg je hond brokken? Zo ja, is het een merk met daarin veel vulstoffen zoals granen en kunstmatige toevoegingen? Of zijn het brokken die niet te hoog verhit zijn geweest, veel dierlijk eiwit van goede kwaliteit bevatten en met weinig loze stoffen er in?
De voeding is de basis voor de gezondheid van je dier, en daarnaast ook de voedingsbodem voor de goede darmbacteriën die nodig zijn voor veel processen in het lichaam.

Over wat goede voeding is voor honden lopen de meningen erg uiteen. De beste voeding voor jouw hond, is de voeding waar jouw hond het het beste op doet. Er zijn echter wel criteria waar de voeding aan moet voldoen om de kans dat het voor jouw hond geschikte voeding is zo groot mogelijk te maken. Denk hierbij aan een voeding die zo min mogelijk bewerkt is en waar zo min mogelijk kunstmatige toevoegingen aan zijn gedaan. Wil je specifiek advies welke voeding je het beste aan jouw hond kunt geven? Neem dan contact met mij of één van mijn collega’s op.

Beschadigingen in de darmwand herstellen
Omdat zoals eerder genoemd de darmen letterlijk beschadigingen hebben opgelopen, kan het raadzaam zijn je hond supplementen of kruiden te geven die de slijmlaag van de darmen helpen te herstellen. Denk hierbij aan kruiden met veel slijmstoffen er in, zoals bijvoorbeeld de weegbree. Ook lijnzaad kan gebruikt worden om de darmen te herstellen. Dit is letterlijk slijmerig en heeft een verzachtende invloed op de darmen. Wil je hiermee werken? Maak dan een afspraak voor jouw hond bij een fytotherapeut of natuurgeneeskundig therapeut.

L-Glutamine hond
Wat ik veel inzet is L-glutamine. Dit aminozuur wordt in principe zelf aangemaakt door het lichaam, maar de aanmaak ervan kan soms tekort schieten in situaties met veel stress of waarbij veel herstel gevraagd wordt van het lichaam.
Vooral bij het herstel van darmslijmvlies en de darmwand kan L-glutamine heel goede dingen doen. Het is ook van grote waarde voor het immuunsysteem wat herhaling van infectie met Giardia kan voorkomen. Om die reden is dit ook één van de dingen die ik vrijwel altijd adviseer na een infectie met Giardia en de honden knappen er echt ontzettend van op.

Probiotica hond
Wanneer de voeding in orde is, en de beschadigingen in de darm hersteld zijn en er dus een goede leefomgeving voor de darmbacteriën gecreëerd is, is het tijd om die ‘los te laten’ in de darmen door middel van een goede kuur pro-biotica. Er zijn diverse merken en soorten op de markt, niet allemaal van even goede kwaliteit. Ik gebruik naar tevredenheid de pro-biotica bijvoorbeeld van de merken PUUR en Phytonics.

Samengevat is je hond nog niet ‘uitbehandeld’ na de behandeling met Panacur en het doden van de parasiet. Het is belangrijk om ook ná de behandeling aandacht te besteden aan het herstelproces om herhaling en latere problemen te voorkomen. Het is nodig de darmflora en de darmwand te herstellen. Dit kun je doen met de juiste voeding, het geven van de juiste darmbacteriën en kruiden en supplementen die zijn afgestemd op jouw hond en de situatie van jouw hond.

Bovenstaand artikel en genoemde middelen heb ik geschreven en beschreven om je een idee te geven van de mogelijkheden rondom klachten na een besmetting met giardia. Ik adviseer je niet om op eigen houtje aan de slag te gaan. Twijfel je over middelen, doseringen of heb je andere vragen? Maak dan een afspraak voor je hond bij mij of een collega.

Heb je een hond waarbij het herstellen van de darmen nog niet eens aan de orde is, omdat hij telkens weer giardia oploopt of er gewoon niet vanaf komt? Lees dan dit artikel om erachter te komen waarom het niet lukt de giardia te elimineren bij jouw hond. 

Lees meer over giardia